2021. okt 18.

Olyan nyomot hagyna, ami tényleg megmarad

írta: kisbetűs ünnepnapok
Olyan nyomot hagyna, ami tényleg megmarad

interjú Torda Barnabással, a kisbetűs ünnepnapok basszusgitárosával

3 éve alakult a feltörekvő alternatív-rock együttes, a kisbetűs ünnepnapok. Az évforduló alkalmából Bodor Julcsi az összes taggal - Velek Domonkossal, Torda Barnabással, Gollob Mártonnal és Kiss Konráddal - egyenként készített egy interjút, amiben jobban megismerhetitek a srácokat. 2021 október 17-től kezdve négy napon át egyesével jelennek meg az írások. Jó olvasgatást!

Torda Barnabás, Barnus, az idén októberben három éves évfordulóját ünneplő feltörekvő alternatív-rock együttes, a kisbetűs ünnepnapok alapítótagja. Elhivatottságát a zene iránt mi sem jelzi jobban, mint hogy az együttes miatt még egy új hangszert is a kezébe vett. Barnussal való beszélgetésem során szó esett még régi nagy szenvedélyéről, a színészetről, céljairól, és arról, hogy mit is jelent neki az együttes.

 

A kisbetűs rajongói közül sokan nem is gondolnák, hogy Barnusnak nem is a basszusgitár az első hangszer, amin kipróbálta magát. Szülei nagyon szerették volna, hogy játszon valamin, és mivel testvére zongorázott, ezért ő maga is ezen a hangszeren kezdte el a zenei tanulmányait. Öt év után hagyta abba, majd amikor a bandában szükség lett egy basszusgitárosra, elkezdte azt tanulni. Kimondottan emiatt váltott, azonban megszerette, és mára már egy szenvedély lett belőle.

Utólag visszagondolva nehézkes volt az elején. Picit ijesztő, hogy most így a kezembe adnak egy hangszert és játszak, miközben éneklek is

– mondta Barnus a kezdeti tapasztalatairól. Azt is hozzátette, hogy a srácok egyáltalán nem nehezítették meg a dolgát, hisz olyan dalokat adtak neki, amit akár egy „átlagember” is le tudna játszani.

_mg_1953.jpg

Egy zenésznek folyamatosan fejlődnie kell, Barnus is így gondolja, ezért kezdett el két és fél év főleg autodidakta tanulás után basszusgitártanárhoz járni. „Nagyon sokat segítenek a srácok is, Gollobtól nagyon sokat tanultam, Domitól is, ha zeneelméleti szintet vesszük. Amennyire tudom, odateszem magam, gyakorolgatok" - beszélt fejlődéséről, amihez zenésztársai is hozzásegítették.

Kevesen tudják, hogy a banda első évében volt egy időszak, mikor a számokat kizárólag Barnus énekelte. Fél év után azonban Domival, a zenekar billentyűsével kezdtek ezeken osztozni. Ez azonban sosem változtatott a motivációján vagy az önbizalmán. „Fél évig én voltam az énekes a bandában, de amint megkaptam, hogy basszusgitározzak, abban a pillanatban ugyanúgy éreztem magam, mint amikor énekeltem."

 

 

Van egy szerepem a bandában, amit betöltök, és jól töltöm be.

Sohasem érezte magát azért vezérnek, mert énekel. Persze sajnálja, hogy kevesebbet szóló jut neki, viszont van, ami kárpótolja. „Jobban kezdem szeretni a gitározást, és kevésbé kezdem elveszíteni magam az éneklésben.”

A basszusgitáros srác a zenekar megalakulása előtt is színpadon képzelte el magát. Egész általános iskolás korában színészi pályára készült, azonban az élet nem úgy alakult. „Jött a banda, mint ilyen előadó hobbi/lehetőség, és úgy elhalt a színjátszás. Próbálkoztam még vele egy-egy táborban. Még mindig nagyon szeretem mindezek ellenére. Ha lenne rá lehetőségem, még most is elvállalnék egy színészi pályát” – árulta el. A színpadi tapasztalatait is próbálja felhasználni, a zenekartársai szerint kevesebb sikerrel. „A srácok mindig poénból azt mondják, hogy én izgulok a legjobban fellépések előtt, de nem tudom, hogy miért. Nem egyszer léptem fel színpadon, és emiatt talán már jobban tudom kezelni azt a minimális izgulást.”

_mg_1996.jpg

Egyhangúan döntöttek a zenekarral az új dobos mellett, így 2021 augusztusában tagcsere történt ez együttesen belül. Barnusnak csak annyi kifogása volt, hogy előbb vették be Konit, minthogy közölték volna a hírt Hedivel, az eredeti felállás tagjával. „Picit sajnáltam, mert nem biztos, hogy megvolt az a kellő jelzés felé, mint amit én megkaptam, amikor mondták, hogy kezdjek el basszusgitártanárhoz járni."
A banda egységes fejldődésének az érdekében Barnusnak muszáj volt nagyobb intenzitással és precizitással gyakorolnia, és beszámolója szerint ezzel  szembesítették is zenésztársai időben. "Ezt talán nem teljesen éreztem Hedi felé, de én sem változtatnám meg a döntésem.”

 

Nyelvi irányban szeretnék továbbtanulni egyetemen, tolmácsként vagy tanárként. De ha jönne valami zenei lehetőség, akkor emiatt simán otthagynám az egyetemet

– jelentette ki Barnus magabiztosan. Tudja, hogy a mai világban kell egy diploma, viszont úgy van vele, hogy az egyetemet később is tudja csinálni, viszont a zenélést, amit igazán szeret, azt nem.

Mindig reális célokat állít fel magának, így van ez a bandával kapcsolatban is. Fő céljának egy fesztiválon való fellépést mondana. Egy kisebb volumenűn, mint a Művészetek Völgyén, ahol sok kevésbé ismert zenekar lép fel, vagy éppen a Bánkitó fesztiválon el tudná magukat képzelni. „Nem olyan vagyok, hogy akkor felállítom célnak, hogy a Szigeten fogok fellépni. Hanem előbb egy-két kisebb fesztivál, utána a Sziget – szeretné a fejlődés útjának minden lépését átélni, és a terveiben is gondol erre. „Ezen kívül pedig olyan nyomot akarok hagyni az emberekben, ami tényleg megmarad bennük. Ha valaki megkérdezne az utcán 10 embert, hogy ismeri-e a kisbetűs ünnepnapokat, akkor ha 3-4 ember igennel válaszol, én már örülni fogok” – beszél nagyratörő terveiről.

„Mindannyian nagyon közel állnak a szívemhez” – mondja el Barnus. Sose úgy megy próbára, hogy „akkor most két óra feszültség jön.” Számára a próba ideje alatt nem csak a tömény jamelésé, poénkodássé a főszerep, hanem zenésztársaival, és elsősorban a barátaival való időtöltésé.

_mg_1960.jpg

 

VILLÁMKÉRDÉSNEK INDULTAK, DE SZIMPLÁN CSAK KÉRDÉSEK MARADTAK

Ki a leginkább zeneileg képzett? 
Gollob

Ki a legnagyobb mókamester?
Én magamat mondanám. 

Ki a legizgulósabb fellépések előtt?
Nehéz megállapítani, mert Konival eddig kevés fellépésem volt. Nem Domi és nem Gollob, szerintem nem is én, szóval legyen Koni. Egyikünk se izgulós, vagy mind izgulunk vagy egyikünk sem.

Inkább nagyobb körben bizonytalanabb rajongói táborral, vagy kisebb körben biztosabb táborral?
Kisebb körben biztosabb rajongói táborral.

Kinek vannak a legjobb ötletei?
Domi

Ki az, aki mindig késik vagy aki először van ott a próbákon?
Általában Gollob van legkésőbb ott, mint a legközelebb lakó, legkorábban pedig vagy Koni vagy Domi.

Kedvenc koncert?
Tahitótfaluban, egy születésnapi partin játszottunk.

Ki a legkritikusabb?
Domi

Ki a legnagyobb példaképed, inspirációd?
Megyek a saját fejem után.

Melyik a kedvenc saját dalotok?
Csillagfelezés

Bodor Julcsi

Szólj hozzá